Warzywa i owoce mogą mieć rozmaitą barwę, ale nie wszyscy wiedzą, że każda z grup kolorystycznych charakteryzuje się występowaniem konkretnych substancji odżywczych, witamin i minerałów. Kolory warzyw i owoców mają zatem znacznie w codziennej diecie, która powinna być urozmaicona, zatem i kolorowa. W niektórych sytuacjach lekarze rekomendują jednak spożywanie albo unikanie warzyw i owoców z danej grupy kolorystycznej.
Warzywa i owoce stanowią podstawę zdrowej diety, dlatego należy spożywać je w dużych ilościach, najlepiej w każdym posiłku, a z całą pewnością w trzech w ciągu dnia. Rekomenduje się spożywanie świeżych warzyw i owoców, pochodzących ze sprawdzonych plantacji. Ponadto starajmy się nie usuwać z nich skórki, jeśli nie jest to konieczne, bo przede wszystkim tam znajdują się cenne witaminy.
Alternatywą dla surowych warzyw mogą być te, gotowane na parze. Starajmy się unikać gotowania we wodzie, smażenia i pieczenia warzyw, choć i tak jest to rozwiązanie lepsze, aniżeli spożywanie potraw mącznych, tłustych i słodkich. Jeżeli z warzyw i owoców przyrządzamy sałatki, warto skroplić je oliwą z oliwek, co ułatwi przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Kiwi, natka pietruszki, karczochy – gwarantują odpowiednią wytrzymałość naczyń krwionośnych oraz prawidłową pracę serca. Wpływają także na ogólną sprawność fizyczną oraz kondycję narządu wzroku.
Cytryna, pomarańcze, dynia, marchew – słusznie kojarzą się z energią i witalnością. Korzystnie wpływają na kolor skóry i chronią ją przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Cytryna i pomarańcze, dzięki dużej zawartości witaminy C, wzmacniają odporność organizmu.
Pomidory, truskawki, buraki, papryka – te i inne warzywa i owoce wpływają na stan włosów, skóry i paznokci, a także przewodu pokarmowego. Chronią skórę przed niekorzystnym wpływem czynników środowiskowych, zanieczyszczeniami itp.
Kalarepa, rzepa, seler – te warzywa zawierają wiele cennych substancji, dzięki czemu poprawiają odporność organizmu, działają też przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Korzystnie wpływają na samopoczucie człowieka.