Kolory warzyw i owoców

Jedzenie na dowóz Warszawa
Jedzenie na dowóz Warszawa – na co zwrócić uwagę
28 września 2018
Catering dietetyczny Wrocław
Catering dietetyczny Wrocław
18 grudnia 2018
Kolory warzyw i owoców

Kolory warzyw i owoców – o czym świadczą?

Warzywa i owoce mogą mieć rozmaitą barwę, ale nie wszyscy wiedzą, że każda z grup kolorystycznych charakteryzuje się występowaniem konkretnych substancji odżywczych, witamin i minerałów. Kolory warzyw i owoców mają zatem znacznie w codziennej diecie, która powinna być urozmaicona, zatem i kolorowa. W niektórych sytuacjach lekarze rekomendują jednak spożywanie albo unikanie warzyw i owoców z danej grupy kolorystycznej.

Ogólne zasady dotyczące spożywania warzyw i owoców

Kolory warzyw i kolory owocówWarzywa i owoce stanowią podstawę zdrowej diety, dlatego należy spożywać je w dużych ilościach, najlepiej w każdym posiłku, a z całą pewnością w trzech w ciągu dnia. Rekomenduje się spożywanie świeżych warzyw i owoców, pochodzących ze sprawdzonych plantacji. Ponadto starajmy się nie usuwać z nich skórki, jeśli nie jest to konieczne, bo przede wszystkim tam znajdują się cenne witaminy.

Alternatywą dla surowych warzyw mogą być te, gotowane na parze. Starajmy się unikać gotowania we wodzie, smażenia i pieczenia warzyw, choć i tak jest to rozwiązanie lepsze, aniżeli spożywanie potraw mącznych, tłustych i słodkich. Jeżeli z warzyw i owoców przyrządzamy sałatki, warto skroplić je oliwą z oliwek, co ułatwi przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Kolory warzyw i owoców – charakterystyka grup kolorystycznych

Zielone warzywa i owoce

Kiwi, natka pietruszki, karczochy – gwarantują odpowiednią wytrzymałość naczyń krwionośnych oraz prawidłową pracę serca. Wpływają także na ogólną sprawność fizyczną oraz kondycję narządu wzroku.

Żółte i pomarańczowe warzywa i owoce

Cytryna, pomarańcze, dynia, marchew – słusznie kojarzą się z energią i witalnością. Korzystnie wpływają na kolor skóry i chronią ją przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Cytryna i pomarańcze, dzięki dużej zawartości witaminy C, wzmacniają odporność organizmu.

Czerwone warzywa i owoce

Pomidory, truskawki, buraki, papryka – te i inne warzywa i owoce wpływają na stan włosów, skóry i paznokci, a także przewodu pokarmowego. Chronią skórę przed niekorzystnym wpływem czynników środowiskowych, zanieczyszczeniami itp.

Białe warzywa i owoce

Kalarepa, rzepa, seler – te warzywa zawierają wiele cennych substancji, dzięki czemu poprawiają odporność organizmu, działają też przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Korzystnie wpływają na samopoczucie człowieka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *