Dieta w celiakii – nie taki diabeł straszny, jak go malują

Najlepsza dieta na poprawę przemiany materii
9 maja 2019
Endokrynolog
Endokrynolog – leczenie chorób tarczycy
15 maja 2020
dieta

Celiakia jest trudną i podstępną choroba. Osoby na nie chorujące nie mogą spożywać produktów zawierających gluten, ani jego pochodnych. W pierwszym odruchu można by stwierdzić, że to fanaberia, wymysł ludzki. Jednak coraz więcej osób zmierza się z tą przykra chorobą.

Leczeniem celiakii z wyboru i obowiązku jest zmiana diety. Dzięki niedostarczaniu glutenu do organizmu można ustrzec się przed ciężkimi i przykrymi objawami choroby. W pierwszym odruchu można powiedzieć, że będąc chorym na celiakię nie mamy co jeść, bo wszystko zawiera gluten. Nie jest to jednak prawda. Jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia glutenu, i korzystamy z produktów z glutenem na szeroką skalę, dlatego wydaje się, że nie ma wiele opcji w przypadku diety bezglutenowej.

Ważnym aspektem dla osób chorujących na celiakię jest jedzenie w domu i samodzielne przygotowanie posiłków. Omijają wtedy ryzyko zjedzenia na mieście czegoś, co spowoduje, że następne godziny spędzą w bólu czy innych nieprzyjemnościach. Jeśli posiłki przygotowujemy sami, wiemy dokładnie, co się w nich znajduje. Możemy wtedy tak przyrządzić potrawy, żeby były smaczne i pożywne.

Obecna moda na jedzenie bezglutenowe sprawiła, że na rynku pojawia się dużo więcej produktów bezglutenowych. To ułatwia robienie zakupów i zwiększa również świadomość naszego społeczeństwa na temat glutenu i chorób z nimi związanymi. A chorzy na celiakię mogą mieć diety zróżnicowane, smaczne oraz zdrowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *