Dieta kapuściana

Catering dietetyczny Wrocław
Catering dietetyczny Wrocław
26 września 2017
Jedzenie na telefon
Jedzenie na telefon
15 października 2017
Dieta kapuściana

Czy dieta kapuściana jest skuteczna?

Najskuteczniejszą metodą odchudzania jest po prostu eliminacja złych nawyków żywieniowych, regularność podczas spożywania posiłków oraz ruch. Niektórym wprowadzenie tak prostych metod sprawia wiele trudności, dlatego decydują się na konkretne diety, koncentrujące się na spożywaniu określonych produktów. Jedną z takich diet jest dieta kapuściana.

Dieta kapuściana – wady i zalety

Dieta kapuściana jest wyjątkowo lubiana, ponieważ jest prosta oraz bardzo tania. Nie ma potrzeby kupowania wymyślnych składników ani komponowania trudnych posiłków. To nie prawda, że wystarcza tylko kapusta, ponieważ przydadzą się też inne warzywa, niemniej jednak to kapusta gra pierwsze skrzypce. Niektórzy uważają, że dieta ta jest monotonna, niemniej jednak pozwala szybko osiągnąć efekt i w krótkim czasie zgubić kilka zbędnych kilogramów. Nie jest to dieta, którą można stosować bardzo długo, ponieważ wówczas musielibyśmy całkowicie zrezygnować ze spożywania białek i węglowodanów, co nie jest korzystne dla organizmu. Jeśli jednak ktoś potrzebuje zrzucić kilka kilogramów a przy okazji oczyścić organizm z toksyn, dieta kapuściana z pewnością jest dla niego.

Dieta kapuściana – na czym to polega?

Zaleca się, by dietę kapuścianą stosować maksymalnie tydzień, a potem, jeśli to konieczne, przejść na inną dietę polegającą na redukcji kalorii, ale zdecydowanie lepiej zbilansowaną. Podczas diety spożywa się znaczne ilości zupy kapuścianej – właściwie na każdy posiłek. Jej smak można zmieniać dodając warzywa albo owoce, a także różnorodne przyprawy. Podczas diety należy spożywać znaczne ilości płynów, szczególnie niegazowanej wody mineralnej. Warzywa powinny być świeże bądź gotowane, najlepiej zielone, raczej powinniśmy unikać warzyw dodatkowo wzdymających. Pod koniec stosowania diety można powoli włączać chude mięso oraz ryż i/lub kasze.

Dlaczego właśnie kapusta?

Kapusta jest warzywem zawierającym znaczne ilości substancji odżywczych przy jednoczesnej niskiej kaloryczności. Bardzo istotna jest obecność błonnika, który usprawnia proces przemiany materii oraz potasu, który dba o zrównoważoną gospodarkę hormonalną, likwiduje opuchliznę i wzmacnia serce.

1 Komentarz

  1. Jamesirorn pisze:

    Doskonale trafiony wpis.
    Swietna informacja.
    Przenikliwy i dobrze zrobiony artykuł.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *