Catering dietetyczny

Rodzaje diety
Rodzaje diety – co warto wiedzieć
17 stycznia 2018
Zawartość cholesterolu
Zawartość cholesterolu – co trzeba wiedzieć
4 lutego 2018
Catering dietetyczny

Dieta od dietetyka czy catering dietetyczny? Wady i zalety

Kilkanaście czy kilkadziesiąt kilogramów za dużo to poważny problem nie tylko natury estetycznej. Otyłość zagraża zdrowiu. Co zatem robić, by pozbyć się nadprogramowych kilogramów? Odpowiedź jest prosta – wystarczy mniej jeść i więcej się ruszać. Jednak gdyby to rzeczywiście było takie proste, na spotykalibyśmy na ulicach otyłych ludzi. Na szczęście w walce z otyłością możemy liczyć na pomoc specjalistów: dietetyków i firm cateringowych. Tylko które rozwiązanie jest lepsze – catering dietetyczny czy dieta od dietetyka?

Dobrze dobrana dieta od dietetyka

Jeżeli decydujemy się na pomoc dietetyka, warto wybrać takiego, który naprawdę zna się na rzeczy. Dietetyk powinien być osobą z dyplomem wyższej uczelni. Oczywiście wszelkie kursy i szkolenia również są mile widziane, ale traktujmy je raczej jako uzupełnienie wiedzy, a nie jako podstawowe kwalifikacje.

Dobry dietetyk nie tylko ma wiedzę na temat ogólnych zasad żywienia, ale zna choroby metaboliczne i wie co wolno, a czego nie wolno pacjentowi cierpiącemu na dane schorzenie.

Ceni się dietetyków, którzy cierpliwie słuchają opowieści o dotychczas podejmowanych walkach z otyłością. Dietetyk musi umieć wysłuchać i pocieszyć pacjenta, ale również odpowiednio go zmotywować. Nie ma zatem owijania w bawełnę, ale nie ma również niemiłych odzywek czy upokarzania. Dietetyka powinny interesować dotychczasowe nawyki żywieniowe, upodobania kulinarne, ale również styl życia pacjenta. Tylko w ten sposób będzie potrafił ułożyć odpowiednią dietę.

Jeśli o samej diecie mowa, z całą pewnością nie powinna to być gotowa rozpiska wyjęta z szuflady już na pierwszej konsultacji. Dieta musi być indywidualna, opracowana dla konkretnej osoby. Indywidualne podejście do każdego pacjenta jest największa zaletą diety od dietetyka. Kolejną jest motywacja. Regularne wizyty i pomiary masy ciała sprawiają, że pacjenci się mobilizują, bo nie chcą okazać słabości.

Catering dietetyczny a dieta od dietetyka

Catering dietetyczny jest usługą świadczoną przez firmy cateringowe (zobacz LightDiet). Klient wybiera sobie dietę o danej kaloryczności i codziennie rano otrzymuje gotowe posiłki na cały dzień. W przypadku diety od dietetyka pacjent otrzymuje rozpiskę wraz z recepturami potraw – musi robić zakupy i gotować. Catering dietetyczny jest zatem o wiele wygodniejszym i mniej czasochłonnym rozwiązaniem.

Niektóre firmy cateringowe, poza dietami o określonej kaloryczności, oferują również diety dla cukrzyków czy wegetarian. Zatem podobnie jak dietetycy, biorą pod uwagę stan zdrowia i upodobania kulinarne swoich klientów. Nie można jednak powiedzieć, że dieta opracowana jest indywidualnie, ponieważ te same posiłki otrzymuje jednocześnie wielu klientów.

Catering dietetyczny nie motywuje do odchudzania tam mocno, jak regularne kontrole w gabinecie dietetyka. Nikt nie sprawdza czy zjadamy posiłki, czy między nimi nie podjadamy, nikt nie kontroluje zmian masy ciała. Są jednak drobne wyjątki. Część firm cateringowych oferuje bowiem wsparcie dietetyka, który przeprowadza z klientem konsultacje telefoniczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *