Modna w ostatnim czasie dieta pudełkowa kojarzy się ze zdrowym trybem życia, oszczędnością czasu i wygodą. Dotychczas chętnie sięgały po nią zapracowane „gwiazdy”, które co chwilę reklamują w kanałach social media kolejne firmy cateringowe. Okazuje się jednak, że na taki sposób żywienia stać coraz więcej osób, bowiem catering dietetyczny Poznań zaczyna mieć przystępne ceny i wkraczać do mniejszych miejscowości. Powstaje jednak obawa, że diety pudełkowe nie są dla osób chorych, np. cukrzyków czy alergików. Czy ta obawa jest słuszna?
Przed zamówieniem diety o określonej kaloryczności, koniecznie należy policzyć swoje CPM i PPM, czyli całkowitą oraz podstawową przemianę materii. Wartości te uzależnione są m.in. od płci, rodzaju wykonywanej aktywności fizycznej, wieku oraz oczywiście masy ciała. Osoby, które chcą schudnąć, powinny wybierać diety o kaloryczności niższej niż ich CPM, ale wyższej niż PPM. Ci, którzy odchudzać się nie chcą, nie schodzą poniżej PPM. Catering dietetyczny Poznań oferuje zróżnicowane jadłospisy, zwykle zaczynające się od poziomu 1000 kalorii wzwyż. Klient, który zamawia taką dietę, otrzymuje pięć zbilansowanych posiłków do spożycia w ciągu całego dnia, w równych odstępach czasu. Posiłki przeznaczone na śniadanie, obiad i kolację są stosunkowo obfite, zaś pomiędzy nimi należy spożyć niewielkie przekąski.
Wystarczy przejrzeć ofertę kilku firm cateringowych, by zauważyć, iż spora część z nich nie skupia się wyłącznie na dietach o określonej kaloryczności, ale również na konkretnym sposobie żywienia. Klient może więc zamówić diety całkowicie bezmięsne, bądź przeciwnie – z dużą ilością mięsa i białka (np. diety dla sportowców), diety antycellulitowe bądź oparte na pierwotnym sposobie żywienia. Dietetycy zatrudnieni w firmach cateringowych opracowują również diety dla cukrzyków oraz osób, u których gluten bądź laktoza wywołują dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Catering dietetyczny Poznań (sprawdź ofertę firmy LightDiet.pl) ma na tyle zróżnicowaną ofertę, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Warto zauważyć, że z diety dla diabetyków mogą korzystać nie tylko cukrzycy, ale również osoby, u których zdiagnozowano insulinooporność. Diety bez glutenu i laktozy zostały zaś przygotowane nie tylko z myślą o alergikach, ale również o wszystkich tych, którzy z jakichś powodów uważają gluten i laktozę za niezdrowe i nie chcą tych składników spożywać.
Niektóre choroby wymagają wykluczenia z diety pewnego rodzaju pożywienia. Każdy, kto cierpi na chorobę wymagającą prowadzenia określonego stylu życia i koncentrowania się na kilku grupach produktów spożywczych, powinien przestrzegać zaleceń lekarskich. Niekiedy po pewnym czasie możliwe jest wprowadzenie zmian w jadłospisie, ale każdą taka zmianę warto skonsultować z lekarzem. Warto też pokazać mu, jaki przykładowy jadłospis proponuje catering dietetyczny Poznań, z którego usług zamierzamy skorzystać.