Catering bezglutenowy Warszawa

Codzienny trening
Codzienny trening – o czym pamiętać
11 maja 2018
Moc warzyw
Moc warzyw – produkty sezonowe
3 lipca 2018
Catering bezglutenowy Warszawa

Jak łagodnie przejść na dietę bezglutenową? Catering bezglutenowy Warszawa

Śledząc to, co dzieje się na stronach internetowych popularnych trenerek fitness, można odnieść wrażenie, że wszystko, co zawiera gluten jest złe. Rzeczywiście w ostatnim czasie bardzo dużo mówi się na temat nietolerancji pokarmowych, a jedną z szerzej omawianych jest alergia na gluten. Niektórzy specjaliści od spraw żywienia twierdzą, że glutenu powinni unikać wszyscy – nie tyle osoby, u których wywołuje on reakcje alergiczne. Tymczasem dla wielu konieczność przejścia na dietę bezglutenową jest abstrakcją, bowiem wydaje się, że gluten spotykamy w pożywieniu każdego rodzaju. Rozwiązaniem problemu może być catering bezglutenowy Warszawa.

Gluten i jego wpływ na samopoczucie

Catering bezglutenowyNietolerancje pokarmowe objawiają się szeregiem dolegliwości ze strony układu pokarmowego i nie tylko. Reakcja uczuleniowa to także mniej lub bardziej gwałtowne zmiany skórne, łzawienie oczu, kaszel czy katar. Skrajne reakcje alergiczne mogą być niebezpieczne dla życia, dlatego w codziennej diecie nie mogą pojawiać się alergeny. Osoby uczulone na gluten muszą całkowicie wyeliminować go z diety.

Jednym z często poruszanych w ostatnim czasie tematów jest wpływ glutenu na samopoczucie człowieka. Chodzi o osoby, u których nie stwierdzono nietolerancji i teoretycznie nie ma przeciwwskazań, by mogły spożywać produkty zawierające gluten. Tymczasem osoby te zauważają, że po odstawieniu glutenu czują się znacznie lepiej. Nie dokuczają im bóle brzucha, wzdęcia, zgaga itd., mają natomiast więcej energii. Jednocześnie wiele osób mówi, że wykluczanie glutenu to po prostu moda, za którą ślepo podążają tłumy i nie ma sensu eliminować z diety składnika, który był w tej diecie od zawsze. Gdzie leży prawda? Pewnie jak zwykle gdzieś pośrodku, niemniej jednak każdy powinien na własnej skórze przekonać się, czy na diecie bezglutenowej będzie mu się żyło lepiej. W tym celu warto zamówić catering dietetyczny Warszawa (zamów na tej stronie).

Dieta bezglutenowa – jak się do niej przygotować?

W internecie można znaleźć mnóstwo informacji na temat produktów, których na diecie bezglutenowej należy unikać. Przyswojenie tej wiedzy nie dla każdego będzie zadaniem łatwym. Na szczęście większość produktów posiada etykiety, które informują o tym, czy produkt zawiera gluten. Tyle tylko, że robienie takich zakupów może być długotrwałe i męczące. Z pomocą przychodzą firmy cateringowe, oferujące pięć gotowych do spożycia posiłków – żaden z nich nie zawiera glutenu bądź zawiera jego śladowe ilości.

Catering bezglutenowy Warszawa – jak to działa?

Wystarczy złożyć zamówienia na dietę o odpowiedniej kaloryczności, a firma cateringowa każdego dnia dostarczy pięć świeżych posiłków. Posiłki te są gotowe do spożycia, niektóre wymagają tylko podgrzania. Pakowane są w wygodne pudełka, które można ze sobą zabrać do pracy czy na uczelnię. Klient nie musi robić żadnych zakupów, nie musi liczyć kalorii, nie musi też sprawdzać czy dana potrawa zawiera gluten. To bardzo wygodne rozwiązanie dla wszystkich chcących odżywiać się smacznie i zdrowo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *